Czy właściciel firmy transportowej jako osoba “samozatrudniona” może naliczać sobie diety, a tym samym zwiększać koszty firmy ?
Odpowiedź brzmi jednoznacznie TAK !
Dlaczego więc cześć przedsiębiorców tego nie robi? Może brakuje podpowiedzi.
Szefowie firm transportowych często sami są kierowcami albo siadają za “kółko” w razie potrzeby.
Jakie zasady prawidłowego rozliczenia podróży służbowej w tym przypadku trzeba wziąć pod uwagę?
Po pierwsze, dieta polska czy zagraniczna może być naliczona do wysokości wynikającej z rozporządzenia, czyli mówiąc wprost, nie mogą przekroczyć diet dla pracowników, a do kosztów podatkowych możemy zaliczyć te, których wysokość wynika wprost z rozporządzenia.
Noclegi, w tym przypadku wydatki kwalifikujemy inaczej, niż jest to w przypadku pracownika, pracownikowi naliczany jest tzw. ryczałt za nocleg, jako właściciel firmy korzystając z hotelu, musimy mieć fakturę lub rachunek. A co z VAT ? Zgodnie z ustawą o VAT nie usług hotelowych nie można odliczyć podatku VAT, dlatego też kosztem przedsiębiorcy będzie kwota brutto z faktury.
Gdy właściciel firmy korzysta z miejsca do spania w samochodzie, też niestety nie możemy naliczyć ryczałtu za nocleg.
A co w przypadku wyżywienia ? Tu sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana- przedsiębiorcy w podróży służbowej nie jako dieta rekompensuje koszty wyżywienia, tu też powinniśmy rozróżnić różne sytuacje-właściciel firmy czasami wyjeżdża też spotkać się z kontrahentem omówić szczegóły umowy, idąc na obiad, powinien w tym przypadku wziąć fakturę i zaliczyć ja do kosztów podatkowych.
Naliczanie diet:
KRAJOWA- jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
mniej niż 8 godzin-dieta nie przysługuje,
od 8 do 12 godzin- przysługuje 50% diety,
ponad 12-przysługuje dieta w pełnej wysokości;
jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
do 8 godzin- przysługuje 50% diety,
ponad 8 godzin- przysługuje dieta w pełnej wysokości.
ZAGRANICZNA– za każdą dobę podróży zagranicznej przysługuje dieta w pełnej wysokości,
za niepełną dobę podróży zagranicznej:
do 8 godzin- przysługuje 1/3 diety,
ponad 8 do 12 godzin- przysługuje 50% diety,
ponad 12 godzin- przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Tematyka co, kto powinien zaliczać do kosztów podróży służbowej, jakie dodatkowe wydatki, z VAT-em czy bez jest dość obszerna.
Na pewno jest to opłacalne dla przedsiębiorcy i warto wykorzystać istniejące przepisy w 100 procentach.
Poradź się specjalistów, a koszty twojej firmy będą na optymalnym poziomie.